30 maj 2006

Samtalerne og den svære samtale

I morgen, onsdag den 31. maj, finder konferencen Samtalerne sted i København. Jeg deltager, og glæder mig til en dag med fokus på dialog, samtale og kommunikation. Mon ikke jeg efterfølgende skriver et lille indlæg om dagens indtryk her på bloggen.

Den svære samtale
Arbejdspladser er - og det er jeg sørme glad for - begyndt at i stigende grad at tage deres medarbejderes sundhed og livsstil alvorligt. At se tingene i sammenhæng er vigtigt: mange af de ting vi gør i vores liv i fritiden har indvirkning også på de timer vi er på arbejdspladsen.. og omvendt. Også når det gælder livsstilsfaktorer som rygning, alkohol, motion og madvaner. Resultatet af for lidt motion og for meget mad er - som det nok er alle bekendt - overvægt og fedme.

At arbejdspladsen "blander" sig i medarbejdernes overvægt kan være godt, hvis det gøres sobert, reelt og ærligt - i et tillidsfuldt møde mellem medarbejder og leder. Og arbejdspladsen kan hjælpe og støtte den overvægtige, hvis denne har et udtrykt ønske om at blive hjulpet og støttet. Eller med andre ord: er motiveret for et vægttab. En arbejdsplads kan ikke motivere til vægttab ved at skræmme medarbejderen.

Min helt klare holdning er at vi alle - medarbejdere, arbejdspladser, borgere - har et ansvar for at forvalte vores liv så godt vi kan, udfra de forudsætninger vi har på det givne tidspunkt. Og med støtte fra omverdenen - og indre motivation - kan en ændret livsstil bidrage til det gode liv. Hvis arbejdspladsen vil tage del i livsstilsændringer må den diskutere og formulere en politik, der sikrer medarbejderens tryghed og sundhed. I et tillidsfuldt møde ; i dialog ; samtale.

Ingen kommentarer: