07 juli 2006

Stigmatisering af overvægtige?

Følgesygdomme. Fravær. Fyring.

Overvægtige er igen i rampelyset. Ikke med succeshistorier, men med triste beretninger om uberrettiget fyring og om at de overvægtige koster arbejdsmarkedet dyrt grundet følgesygdomme med deraf følgende fravær. I Adipositasforeningen har vi den holdning, at det naturligvis ikke er acceptabelt at fyre og diskriminere på grund af udseende, hvad enten det handler om hudfarve, vægt eller hvad der nu kan skille een ud fra normaliteten. Den holdning tror jeg de allerfleste kan tilslutte sig, det interessante er, hvis vi er så enige, hvorfor sker det så og hvad gør vi ved det?

Arbejdsmarkedet er på vej på tider, hvor der bliver kamp om de kvalifikationer arbejdsstyrken besidder idet der bliver færre og færre i den arbejdsduelige alder. Samtidig er samfundet blevet mere og mere overvægtigt, og der regnes med at 1,7 mio. voksne idag er overvægtige eller svært overvægtige. Og det er let at skrive og sige, at så arbejdspladserne bare ansætte og fastholde medarbejderne - også de overvægtige.

I en undersøgelse foretaget af Lederne viser at 4 procent af lederen har givet afslag på ansøgning direkte relateret til ansøgerens overvægt, 16 procent fortæller at overvægt var en medvirkende årsag.

Statens Institut for Folkesundhed har i en nylig rapport beregnet at overvægt er årsag til 1,9 mio. ekstra sygefraværsdage, svarende til et produktionstab på 6,2 mia. kr.

Mariane Steffensen vejer 130 kilo, og blev fyret efter kun fire dage på sin nye arbejdsplads - og årsagen angivet i fyresedlen er overvægt. Jeg er målløs og forarget, men det får Marianne ikke sit job tilbage af og arbejdsmarkedet ændrer ikke holdning til overvægt af den grund. HK har anlagt sag, og jeg håber, at den arbejdsgiver får en alvorlig lærestreg...

Udfordringen er stor. Jeg har ikke svaret på, hvordan vi får arbejdsmarked og overvægten til at "tale" sammen. Arbejdspladsen er en oplagt mulighed og arena for sundhedsfremme - også i forhold til overvægt, men det kræver en dialog mellem parterne: arbejdsgivere, arbejdstagere og interesse-faglige-organisationer således at rummelighed og accept også bliver mere end blot floskler og smukke hensigter. Der skal handles.

Der intiviteres i efteråret til at tage det første skridt: En konference om "Overvægt på arbejdspladsen. Udfordringer og potentiale", følg forberedelserne her - og giv gerne dit besyv med om, hvad du mener kunne være et bud på både indhold og form i en sundhedsfremmende indsats på arbejdspladsen.

Fortsat god sommer.

Claus.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

Anonym sagde ...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»