08 maj 2007

+ skat på usundt, - moms på sundt?

Jeg er lige faldet over en interessant artikel på Poltiken.dk :

Skat på junkfood og nul moms på frugt og grønt kan flytte danskernes forbrug over i sunde fødevarer.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) foreslår i et debatoplæg, at der lægges 30 procent afgifter på usunde sager som sukker, slik, kager og fedt – samtidig med at momsen fjernes på bl.a. frugt, grønt, pasta, kartofler, ris og fisk.

Eksempler på prisstigninger på fede sager med en 30 procents fedtafgift: 1 pose chips fra 19,95 til 25,95 kr. Halv liter cola fra 9,80 til 12,75 kr.

Eksempler på prisfald på sunde fødevarer, hvis de fritages for moms: En klase bananer fra 20,20 til 16,16 kr. Et bundt gulerødder fra 20 til 16 kr.

I følge ATV til prisfald/-stigninger medføre at vi forbruger flytter noget af vores forbrug, faktisk så meget, at vi vil spise 10-11 procent mere frugt/grønt, svarende til ca. 10 kg årligt. Samtidig vil vi i gennemsnit tabe os tre kg, og altså medføre en reduktion i forekomsten af overvægt og fedme.

Politiken har spurgt den ansvarlige minister på området, Familie- og forbugerminister Carina Christensen, der har denne kommentar:

»Vi har ingen garanti for, at det flytter forbruget. At et kilo gulerødder kommer til at koste ni kroner, eller en pose chips måske vil blive tre kroner dyrere. Jeg har jo ingen anelse om, at det vil få folk til at ændre adfærd«

Hun mener, at det er afgørende at få fortalt folk, hvad der er det sunde valg, og sørge for, at de sunde fødevarer er tilgængelige.

De sidste jeg er meget enig i, men det er som om vi ikke formår at løfte den opgave uden at der også sker strukturelle ændringer, som f.eks. lavere moms på det sunde og øgede afgifter på det usunde.

Gad vide hvad der skal til for at alle vi, der arbejder ernæringsfagligt sætter os sammen og taler i helheder, kobler alle de mange gode idéer sammen og dermed finder en ny vej at gå...?

Ingen kommentarer: