03 maj 2007

Varme hveder med koldt smør og hjemmelavet marmelade...

Store Bededag er lig med en ekstra fridag. Det er egentlig ikke højdepunktet for mig i disse dage, fridagen. I stedet er den tradition, der følger med fridagen, langt vigtigere og velsmagende.


Smør indgår ikke som en del af hverdagskosten i vores hjem, det hører til på særlige dage og ved særlige lejligheder. Og så naturligvis i hjemmebagte småkager... (man bager ikke kager og småkager med margarine, vel?)


Aftenen før Store Bededag spises der rigtigt mange varme hveder rundt om i det danske land. Jeg vil gætte på at min generation (jeg er meget snart 41) og alle ældre end mig, kender til skikken, men gør de yngre generationer?



Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan dokumenteres i midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis ældre. Baggrunden er, at selve Store Bededag jo skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Derfor skulle bagerne også have fri, og kunne altså ikke bage brød m.v. på selve dagen. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe for at spise (og evt. varme) dagen efter.


Jeg forbinder varme hveder med koldt, velsmagende økologisk smør og hjemmelavet brombærmarmelade. Dertil en god kop kaffe eller te. Men udover den faste føde forbinder jeg også de varme hveder med dejligt samvær og gode samtaler torsdag aften før tre fridage. I min familie har vi denne aften talt om vinteren der er gået, foråret der er over os og sommeren, der venter lige om hjørnet. Med andre ord er varme hveder med koldt smør også varme hveder med gode ord, minder og drømme.


Mon ikke det også bliver sådan i aften. Jeg har i hvert fald sat over til den faste føde, smøret er på køl, dejen hæver og marmeladen står i forrådskammeret og venter på at vi skal smage. Mums, hvor jeg glæder mig.


God bededagsferie. Nyd den sammen med smagen af en god skik.

Ingen kommentarer: