31 maj 2007

Hvornår bliver det OK at bruge frosne grønsager i madprogrammer...?

To af de argumenter vi ofte møder, når vi gerne vil have borgerne til at indtage mere frugt og grønt er, at det både er besværligt og dyrt. Og på trods af de ret tunge argumenter, ser vi gang på gang kendte og mindre kendte TV-kokke og kendisser bruge friske, økologiske grønsager indkøbt i specialbutikker.

Jeg glæder mig til at den dag, hvor det bliver OK at hive en pose frossen grønt op på bordet, klippe hul og mikse grønsagerne i maden. Jeg er selv tilhænger af at bruge friskt grønt, når det er muligt, og har da også tiden til at rense, snitte og tilberede dem. Men jeg bliver også fristet af det stadigt større udbud af frosne grønsager i frysedisken! Forleden var jeg i Føtex, og jeg talte ikke mindre end 23 forskellige grønsager og blandinger - og tilmed til 10,00 kr. pr. pose. Jeg faldt for fristelsen, og købte en pose blandede rodfrugter (gulerødder, skorzonerrod, selleri, persillerod) og tilsatte dem en omgang kødsovs! Og det var både superlet og smagte aldeles fortrinligt. Og ja, billigere fås det vel næppe!

Vi har stadig et mål og en anbefaling om at få danskerne til indtage 600 gram frugt og grønt om dagen, og der mangler sådan ca. 200-250 gram gns. Kunne een af metoderne til at hæve indtaget være, at det blev mere lødigt og okay at bruge frosne varer - og er det utopi at vi madformidlere anvender de frosne alternativer i TV-programmer og ugebladenes opskrifter? Eller hører frosne grønsager kun til på bunden af indkøbskurven?

Hvem tager det første skridt mod at udvikle opskrifter baseret på den gode conviencefood - og måske hopper ind bag TV skærmen og viser, hvordan det ved hjælp af de gode convienceprodukter er muligt at skrue et godt, sundt måltid mad sammen på kort tid - og til rimelig pris?

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Helt enig Claus. At bruge frosne grønsager skal bestemt ikke give os dårlig samvittighed, de er både velsmagende og har ofte større indhold af vitaminer end deres ”friske tvillinger”. I Karolines Køkkens opskrifter anvender vi ofte frosne grønsager –netop for at gøre det overskueligt at tilberede et både velsmagende og ernæringsmæssigt fornuftigt måltid på kort tid. Og det med tiden er et stort problem for mange familier. Så på trods af flere ”beklagende” kommentarer fra andre madlavningsfaglige om vores anvendelse af frosne grønsager og andre convinience-produkter fortsætter vi med det.

Claus Brandstrup sagde ...

Godt Tove, så skal vi bare hitte ud af, hvordan vi får flere fødevareproducenter og medier til at følge med convience-maden og dermed tiden. Overvejer at foreslå et koncept til et madprogram på TV, samt rette henvendelse til relevante producenter, der som jeg ser det, er et vigtigt led i sundhedsfremme af danskerne - også med hjælp til hvordan vi rent praktisk bærer os ad - med f.eks. at få de frosne grønsager ned i lasagnen, frikadellerne eller saucen.